Firefox OS: El nou sistema operatiu per a mòbils.

L’operadora MoviStar m’ha regalat un ZTE Open, el primer mòbil que porta el sistema operatiu desenvolupat per Mozilla.

En aquest post vull donar-vos la meva opinió i quines han estat les primeres impressions de la versió 1.0 de Firefox OS.

zteopen

Hardware:

El ZTE Open, és un dispositiu de gama baixa, que es ven a 69€.
És un mòbil amb una pantalla de 3’5 polsades, processador d’1.0GHz Cortex A5 i 256MB de ram. Disposa de connectivitat 3G, Wifi b/g/n, Bluetooth 2.1, Ràdio FM i A-GPS. A més permet fer-lo anar per fer tethering.
En quan a la càmera n’incorpora una de 3,2 Megapixels, però amb possibilitat d’afegir filtres a les nostres fotos.

 

Software:
El sistema operatiu Firefox OS  arranca molt ràpid i és mostra àgil en les transicions de pantalla.
El seu funcionament és realment senzill i intuïtiu, de fet s’aprèn a fer anar a un petit tutorial de benvinguda de quatre passes.

firefox_os_logo

El punt fort de Firefox OS es que es tracta d’un sistema 100% lliure, totalment obert i basat en HTML5.
Té un bon disseny i sobretot, en tot moment cuida molt els temes de la nostra privacitat, on poden definir de forma clara als ajustaments si volem:

  • Transmetre la nostra posició.
  • Netejar historials i cookies de navegació.
  • Activar mode No rastrejar, on Firefox indica a cada web que visites (així com als anunciants i altres proveïdors de continguts) que no volem que els nostres hàbits de navegació siguin rastrejats.

Com no podia ser d’un altra manera, porta el navegador web Firefox, amb una execució de forma instantània, amb navegació per pestanyes i bona integració amb tot l’entorn com ara les cerques.

Precisament les cerques m’han encantat, si ens desplacem cap a l’esquerra dels panells trobarem el menú de cerques personalitzades.
Al realitzar una cerca, per exemple: Lionel Messi, automàticament ens canvia el fons de pantalla per una foto d’aquest jugador de futbol i ens mostra diferents icones, amb les que podrem accedir directament als resultats webs, a la wikipèdia, al seu facebook, twiiter o al youtube per veure els seu videos, entre moltes altres aplicacions de forma ràpida i efectiva.

firefox_os

En quan a les aplicacions, Firefox disposa d’una botiga online anomenada: Firefox Marketplace, de la qual destacaria:

  • En cap moment és necessari registrar-nos, ni tampoc tenir que disposar d’una adreça correu electrònic.
  • Totes les aplicacions són web i desenvolupades en HTML 5, Javascript i CSS3. Amb el que és relativament senzill per un dissenyador web crear aplicacions per aquest sistema operatiu.
  • Les aplicacions ocupen molt poc espai i tenen un consum de memòria molt baix, en principi amb els 256MB de ram que porta el telèfon hauria de ser capaç d’executar qualsevol aplicació.

Disposem de Here preinstal.lat, que és l’aplicació de mapes de Nokia Maps de gran qualitat. I en quan a Xarxes Socials, no patiu perquè hi han aplicacions per pràcticament la totalitat d’elles (Facebook, Twitter, Pinterest, …) Només he trobat a faltar instagram.

Us recomano aquest vídeo de Movistar.

Per acabar us nombraré els seus punts febles:

  • Actualment només podem escollir entre tres idiomes per treballar: Castellà, Anglès i Portuguès.
  • De moment no hi ha possibilitat d’instalar el whatsapp. Això és un gran punt en contra i que segurament tirarà endarrere molta gent. Esperem que aviat quedi solucionat.
  • Alguns cops es queda clavat uns segons, encara que aquest problema no sé exactament si és cosa de les característiques de gama baixa d’aquest terminal o bé que estem davant la versió 1.0 d’aquest nou sistema operatiu.
  • El telèfon no té suport per protocols CardDav ni CalDav, amb el que la gestió de contactes i calendaris és molt bàsica i pràcticament només té integració total amb facebook i parcialment amb gmail.

Espero que, ben aviat, disposem d’una nova versió de Firefox OS i poder anar eliminant aquest punts febles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: